Kebnekaise rensades från sopor

Deltagarna i expeditionen sorterade allt skräp på fjällstationen vid Kebnekaise. Foto: Oskar Kihlborg
Deltagarna i expeditionen sorterade allt skräp på fjällstationen vid Kebnekaise. Foto: Oskar Kihlborg
I den vackra naturen kring Kebnekaise kastar besökarna mängder av skräp.
– Det var mycket värre än vad jag hade trott, säger Sarah Eriksson, som deltog i städinsatsen Clean-up Kebnekaise.
Expeditionen ägde rum i slutet av augusti, med organisationen Håll Sverige rent och försvarsmakten som arrangörer.
Sarah Eriksson, 25, från Stockholms Klätterklubb, och kompisen Isabelle Carlsson fick följa med sedan de vunnit en fototävling på Facebook. Deras första besök på Kebnekaise gav blandade känslor.
– Det var otroligt vackert, så majestätiskt. Och vi hade fantastiskt väder, det var soligt och vindstilla. Jag älskade att vara där. När vi åkte båt från Nikkaluokta till fjällstationen åkte vi över turkost vatten med berg på båda sidor. Jag har nog inte hunnit smälta alla intryck än, säger Sarah.
Sarah Eriksson jobbar även som inomhusinstruktör på Klätterverket i Stockholm. Foto: Oskar Kihlborg
Sarah Eriksson jobbar även som inomhusinstruktör på Klätterverket i Stockholm. Foto: Oskar Kihlborg
Men överallt låg skräp som besökare kastat i naturen. Vid fjällstationen och toppstugorna låg det rena sophögar.
– Det var jättetråkigt att se. Vi gick med plastkassar och plockade kläder, skor, schampooflaskor, matkartonger, godispapper, och mycket annat. Vi hittade också en del udda saker som vattenförpackningar från SJ, järnrör, plastbitar och tvålar, berättar Sarah.
I mars 2012 störtade ett Herculesplan rakt in i Kebnekaise. Fem personer omkom och 40 ton vrakdelar spreds i området. Försvarsmakten har städat upp efter olyckan, men fortfarande finns rester av flygplanet kvar.
– Vi gick nästan ända bort till olycksplatsen. Där berättade kapten Carl-Johan Olofsson hur olyckan hade gått till, var planet kraschade och hur försvarsmakten hade arbetat, säger Sarah.
Förutom representanter från Håll Sverige rent och försvarsmakten deltog flera kända alpinister och äventyrare. Bland andra Renata Chlumska, Oskar Kihlborg och Tommy Gustafsson.
– Det var fantastiskt att få möjligheten att hänga med dem. De var sådana varma människor och positiva glädjespridare. Jag har lärt mig så mycket. Folk som har varit på Everest i flera veckor vet ju hur man håller sig varm på en glaciär.
– Jag fick till exempel lära mig att man sätter på vatten det första man gör när man vaknar och att man inte ska ta av sig kläderna när de blivit fuktiga av svett. Om det är kallt så torkar de aldrig, man ska behålla dem på, berättar Sarah.
Hela expeditionen Clean-up Kebnekaise samlad på toppen. Foto: Oskar Kihlborg
Hela expeditionen Clean-up Kebnekaise samlad på toppen. Foto: Oskar Kihlborg