Förbud mot krita i Albarracín

Fransk klättrare pressar på Zarzamora (8A) i Albarracín i Spanien. Foto: Daniel Olausson, Boulders Gate
Fransk klättrare pressar på Zarzamora (8A) i Albarracín i Spanien. Foto: Daniel Olausson, Bouldersgate
Albarracín i Spanien, ett av de mest populära boulderområdena i Europa, har fått ännu hårdare accessrestriktioner. Det är bland annat förbjudet att använda krita.
Albarracín ligger i området Los Pinares de Rodeno, som även tidigare har haft restriktioner för naturskyddets skull. Den 18 november beslutade den regionala regeringen i Aragonien att skärpa reglerna.

  • Bouldering  är endast tillåtet i vissa områden. I dessa områden är det förbjudet att klättra boulders som är synliga från vägen mellan Albarracín och Donarque samt boulders som ligger närmare än 30 m från grottor med hällristningar.
  • Man får bara klättra från en timme före soluppgången till en timme efter solnedgången. Med andra ord: klättring när det är mörkt är inte tillåtet.
  • Det är förbjudet att använda krita, göra tickmarks eller lämna andra spår på bergväggarna.
  • Reglerna för hur och var man får parkera skärps.
  • Sportklättring som kräver fasta installationer, det vill säga bultar, är förbjuden.

Det är även förbjudet att klättra i sektorerna Sol och Masía, men det beror på att sektorerna ligger på privat mark. Kommunen diskuterar med markägarna för att försöka öppna klättringen där.
– Kritförbudet är ett hårt slag mot klättringen i Albarracín. Många kommer att ha svårt att klättra utan krita. Jag tror tyvärr att färre kommer att åka dit nu. Man ska komma ihåg att det inte bara handlar om ett förbud, man kan även bli bötfälld om man bryter mot reglerna, säger Daniel Olausson, som driver klätterbloggen Bouldersgate.
Med sina 1.700 problem har Albarracín länge varit en välbesökt klätterdestination. Inte minst för spanjorer, men även för klättrare från andra europeiska länder.
– Albarracín är ett av mina absoluta favoritområden. Här finns häftiga, estetiska linjer och roliga problem i alla svårighetsgrader. Klättringen här är speciell, till exempel med sina stora sandstenstak, säger Daniel Olausson.