Dollankursen 2018

klattrare-andreas-bengtsson-web

Foto: Andreas Bengtsson

Dolomiterna i norra Italien har en fantastisk miljö och är en perfekt plats för att lära sig klättra långturer. Svenska Klätterförbundet har arrangerat klätterkurser i Dolomiterna varje sommar i över 20 år.

”Dollankursen” är en årligen återkommande kurs som svenska klätterförbundet arrangerar. Den riktar sig främst till dem som vill få grundläggande kunskap i klippklättring i stora berg. Förbered dig på klättring i alpin miljö. Ni får uppleva olika väder, allt från klarblå himmel och brant vit Dolomitsten till ruskväder. Ni får kliva över avgrunder och ta dig mellan pinacklarna. Räkna med en fascinerande upplevelse i bergen.

Kursmål

Mariakante, Piz Pordio. Foto: Andreas Bengtsson

Mariakante, Piz Pordio. Foto: Andreas Bengtsson

Vill du lära dig att på att på egen hand klättra leder med flera replängder med naturliga säkringar. Efter kursen ska du som deltagare kunna hantera vägval, planering av långturer, standplatser, replagsarbete vid klättring och firning över flera replängder. Du får även lära dig kamraträddning för att bättre hantera ev skada på långa turer.

Kursen ger inga kunskaper i att klättring på glaciär eller snö.

Instruktörerna

Välj  alltid en auktoriserad instruktör då du ska gå en klätterkurs, för din egen säkerhet. Kursen arrangeras i samarbete mellan  Mountain Guide Travel och Klätterförbundet. Samtliga instruktörer är UIAGM/IFMGA bergsguider och av Klätterförbundet auktoriserade klätterinstruktörer.  Instruktörerna har en gedigen utbildning för kunna  ta hand om dig på säkraste sätt.

Anmälan

Anmälan sker på Mountain Guide Travels hemsida. Sista anmälningsdag 14 Juni. 

Hike upp till Vajolet tornen. Foto: Andreas Bengtsson

Hike upp till Vajolet tornen. Foto: Andreas Bengtsson

Datum och tider

Söndagen 1 till lördag 7 juli. Samling i Canazei söndagen den 1 juli. Själva kursen startat på måndag och pågår fem dagar till fredag. Hemfärd Lördag den 7 juli

Boende och kostnader

Kursavgift 6 900 kronor.

Utöver kursavgiften tillkommer kostnader för resa (från ca 2000 SEK), 6 nätter boende i Canazei eller hytta uppe på berget ( från ca 30€/natt beroende på standard). På vissa turer kan transportlift användas, då tillkommer ungefär 20€ för liftbiljett.

Du ska vara medlem i en av Klätterförbundets klubbar och ha en giltig försäkring som gäller för klättring har du inte det kan du teckna Klätterförbundets resetilläggsförsäkring (300 kronor).

Förkunskapskrav
Delago Kante. Foto: Andreas Bengtsson.

Delago Kante. Foto: Andreas Bengtsson.

Du ska ha fyllt arton år och ha god kondition då turerna ligger på ca 2 000 till 3 500 meter över havet.

Ni ska ha gått en grundkurs klippa samt klättrat minst två säsonger utomhus. Ni behöver kunna placera kilar och friends samt bygga egna standplatser. Ni ska även kunna leda grad 4+ med egna säkringar. Ni behöver inte ha tidigare erfarenhet av att klättra leder över flera replängder.

Ifall en deltagare har så bristande förkunskaper att de utgör en fara för sig själv eller andra kommer denna deltagare inte kunna medverka på kursen och har ingen rätt till återbetalning. Är du osäker på dina förkunskaper kontakta  info@mountainguide.se.

Kursmoment

Ni får en introduktion i att på ett säkert sätt göra långa turer och fatta rätt beslut när omgivningen ställer fysiska och mentala krav. Kursen är en fortsättning på grundkurs klippa. Hantering av kilar och friends ingår inte i kursen. Du förväntas att leda grad 4+ på egna säkringar. Några moment i kursen:

  • Knutar
  • Standplats
  • Planering av en lång klättertur
  • Routefinding
  • Väder & vind
  • Kläder & nedkylning
  • Ta sig ned/fira
  • Stenslag
  • Kamraträddning
  • Kalla på hjälp och första hjälpen.

Klättringen säkras med kilar samt traditionella bultar och pitonger som kan vara av varierande kvalitet. Lederna är ca 300-600m långa och brukar ta allt från några timmar till en hel dag beroende på förmåga och väder.

Information

Information om kursen, instruktörer, utrustning och annat hittar ni på Mountain Guide Travel’s hemsida – http://www.mountainguide.se/default2.asp?Id=35&languageId=46

Vajolet tornet. Foto: Andreas Bengtsson

Vajolet tornet. Foto: Andreas Bengtsson

Samarbetspartners
svensk_antidoping Sport Campus Sweden
Annonser
Medlemsrabatter Skadehjälpsnätverket