Sjötaket på Häggsta har rasat ned

Det stora taköverhänget på Häggsta är ett minne blott. Foto: Johan Luhr
Det stora överhänget Sjötaket på Häggsta utanför Stockholm finns inte längre. Det har rasat ned i Albysjön och tagit med sig den klassiska leden Eliminator/Sjötaket (8b/9).
– Tråkigt för klättringen i Sverige och trist för nästa generation klättrare att leden inte längre finns, säger Johan Luhr, som besökte Häggsta i dag och fick se följderna av stenraset.
Den svåra sprickan som gick genom överhänget gjordes första gången 1962 som en artificiell led av Jürgen Rauscher och Tomas Carlström. Leden fick namnet Sjötaket.
När Thomas Hansson 1990 lyckades friklättra den gick ett sus av förvåning bland klättrare över hela Skandinavien.
Hundratals ton sten har rasat ned i Albysjön. Foto: Johan Luhr
Han döpte om leden till Eliminator och satte graden 8b (svensk grad 9), vilket gjorde den till en av de svåraste lederna i Sverige.
Peter Bosma var den förste att repetera leden. Såvitt känt har han följts av Johan Luhr, Patrik Gelin, Matthew Adams och Scott Mooney.
Repetitörerna har klättrat den på olika sätt, med förplacerade säkringar eller genom att lägga säkringarna medan de lett. Bosma och Luhr gjorde den på båda sätten.
Johan Luhr på Sjötaket vid hans första repetition 2002. Han återvände 2005 och lade säkringarna ”på lead”. Foto: Luhrs arkiv
Även lederna ovanför och direkt till höger om Eliminator/Sjötaket har försvunnit, bland annat Sjötakstraversen, Sanningens ögonblick och Luft.
Det gigantiska stenblocket som en gång var det mäktiga överhänget sticker nu upp ur Albysjön. Man bör vara mycket försiktig om man besöker platsen. Fler stenblock kan rasa, bedömer Johan Luhr.
Det har inte bara skett stenras i Sverige. Från Aiguille de Midi rapporteras att en del av superklassikern Arête des Cosmiques, en av de mest kända lederna i Mont Blanc-massivet, har drabbats av stora stenras. Klättringen där har stoppats och platsen är under övervakning på grund av risken för nya ras.