NIU – Nationellt idrottsgymnasium

Strävar du efter att utveckla din klättring och sikta mot toppen? Vill du klättra på gymnasiet? Idag finns möjlighet till Nationell Idrottsutbildning (NIU) med inriktning på klättring. Utbildningen hålls på ett fåtal gymnasier i landet.

Nationellt godkända idrottsutbildningarna (NIU) är ett idrottsgymnasiealternativ som vänder sig till elever som vill kombinera elitidrott och utbildning. NIU som struktur syftar till elever som har nationell elit som mål. NIU är en utbildning där idrottaren läser ämnet specialidrott, klättring. Ämnet specialidrott syftar till att utveckla idrottaren inom klättringen men också att få kunskaper om träning som ökar deras egen prestationsförmåga.

Ämnet specialidrott, klättring, har en tydlig elitidrottskaraktär. Det är bara elever som går RIG (Riksidrottsgymnasium, vilket klättringen inte har) eller NIU som får läsa ämnet specialidrott.

Hösten 2017 erbjuds inga nya NIU klasser.

Inför hösten 2018 kommer ett nytt NIU klättring starta på Stockholms Idrottsgymnasium.
Ansökan till HT 2018 ska göras på därav avsedd blankett och skickas till Svenska Klätterförbundet senast 1/12. Blanketten kommer att läggas ut här under hösten.

Är du som elev intresserad att gå i eller du som skola intresserad att starta en NIU klass är du välkommen att ta kontakt med kansliet.

Foto: Sascha Karilampi

Foto: Sascha Karilampi

Samarbetspartners
Mammut_Hilleberg
Annonser
Skadehjälpsnätverket Medlemsrabatter