Svenska mästare korade i Keb Classic

Ida och vann i vann damklassen i storslagen still. Foto: Herman-Källå.
Jenny Råghall och Ida Nilsson vann i vann damklassen i storslagen still. Foto: Herman-Källå.
Efter två tuffa tävlingsdagar kan vi nu presentera de svenska mästarna i skidalpinism 2016. Jenny Råghall och Ida Nilsson var ohotade ettor och kan numera titulera sig svenska mästare i klassen alpin. Herrklassen vann Johan Johansson och Martin Lundholm.
Hela lördagens startfält. Foto: Herman-Källå
Keb Classic är en tvådagars toppturstävling som har dom finaste åken och bästa utsikten i Sverige. Lördagens tävlingsbana mätte 22km och 2400 höjdmeter och avgjordes i en jaktstart baserat på fredagens resultat. Deltagarna tog sig från starten vid STF Kebnekaise fjällstation upp över Kebnektjåkka, vidare ner mot Storglaciären och upp till Halspasset. Därefter väntade Sveriges mest spektakulära kamvandring mellan Kebnekaises Nord och Sydtopp innan lagen tog sig ner för Östra leden, till Kitteldalen och sedan upp mot Tuolpagornis topp. Efter en firning ner i den karaktäristiska kratern väntade utförsåkning ner mot fjällstationen och en kort runda upp i personalbacken avslutade tävlingsdagen.
– Vi körde kontrollerat men blev lite stressade i slutet och tryckte på ordentligt i sista stigningen för att hålla undan, kommenterar en glad Martin Lundholm efter tävlingen.
I damklassen blev det mindre dramatiskt. Ida Nilsson och Jenny Råghall övertygade och kunde defilera i mål.
– Vi har ett bra samarbete, jag är starkast uppför men Jenny är bättre än mig på momenten med rep, stegjärn och utförsåkning. Det är skönt, då hänger jag bara efter henne,  förklarar Ida lagets framgång efter målgång.
– Tänk vad fantastiskt att man kan få svettas, åka puder, bestiga Sveriges högsta berg och samtidigt ta SM-guld, det är helt otroligt, avslutar Ida.
Den alpina klassens bästa mixlag blev Moa Almqvist tillsammans med Urban Axelsson för team URAX/ARVA.
Herrvinnare-Fotograf-Herman-Källå-1200x628px
Johan Johansson och Martin Lundholm på prispallen. Foto: Herman Källå.
Om tävlingen

Keb Classic är Sveriges största skidalpina tävling. Tävlingen är arrangerad av Svenska Turistföreningen fjällstation Kebnekaise i samarbete med Kiruna Klätterklubb (K3) och är uppdelad i två klasser, en Alpin och en Skitouring, samt i dam/herr/mix. De tävlande går i lag om två eller tre personer genom en given bana till olika checkpoints ute på fjället. Den alpina banan är extremt krävande och går över svindlande kammar, vidsträckta glaciärer och nerför branta sluttningar. Skitouringklassen går också en spektakulär men kortare och inte lika avancerad bana. 2016 är första året som en skidalpin lagtävling får SM-status. Vinnande lag i alpina klassen blir därmed svenska mästare.
Här kan du se ett sammandrag från fredagens tävling i Keb Classic.