Nionde 8.000-meterstoppen för Fredrik Sträng

Fredrik Sträng på toppen av Broad Peak. Foto: David Roeske
Fredrik Sträng kan lägga till ännu en 8.000-meterstopp på meritlistan: Broad Peak i Himalaya.
Målet för resan var egentligen att bestiga K2 utan syrgas, men Fredrik tvingades ge upp på 7.000 meters höjd.
Det var hans tredje besök till K2. Strategin var att först bestiga Broad Peak (8.047 m) för att acklimatisera sig. Dessutom kunde det passa bra in vädermässigt.
– Statistiskt sett är vädret bra på Broad Peak i mitten av juli och bra på K2 i slutet av juli, berättar han.
Även om Broad Peak var ett delmål så var toppbestigningen efterlängtad. Precis som med K2 har Fredrik försökt göra den två gånger tidigare. Sist var 2017 då han hamnade i snöstorm, tittade på GPS:en och trodde han var på Broad Peaks topp.
– Men när vi hade kommit ned och kollade bilder och GPS-koordinater insåg jag att vi inte varit på huvudtoppen. Jag fick hjälp av Eberhard Jurgaliski, en statistiker och historiker från Tyskland, som undersökte saken ännu mer. Det visade sig att vi var 17 vertikala meter under toppen, så jag drog tillbaka min summit claim, berättar Fredrik.

Sol och vacker utsikt

Den här gången var vädret betydligt bättre, med strålande sol och fin utsikt från toppen. Även om Broad Peak är en förhållandevis enkel 8.000-meterstopp så ska man inte underskatta den, menar han.
– Broad Peak är känt för stora laviner och stenras. Och ju senare på säsongen, desto mer stenras. Så jag hade stor respekt för berget. När vi kom till toppen den 16 juli hade vi en riktigt jobbig sidovind och små ispartiklar som bombarderade oss i ansiktet, men det var soligt och otroligt vackert.
Fredrik och klätterpartnern David Roeske från USA satt på toppen i 15 minuter innan de påbörjade nedstigningen. Då började solen att gassa. Replaget drack vatten, smorde in sig med solkräm och gick i endast underställ.
– Det var fruktansvärt varmt. Många vet inte att värmen kan vara tio gånger så jobbig som kylan i de här bergen.
En minnesvärd upplevelse från Broad Peak är den långa kammen som leder upp till toppen. Den är lös och extremt exponerad.
– Kammen är spektakulär. På vissa platser bara 40-50 centimeter bred. På högersidan stupar det 400 meter rakt ned och på vänstersidan 1,5 kilometer. Man går oinknuten och på många ställen vill man inte falla.

Fick parasitinfektion

Broad Peak var Fredrik Strängs nionde 8.000-meterstopp. Han och David vilade i tre dagar i baslägret, kollade väderleksrapporter och laddade upp inför nästa utmaning: K2.
Efter vilodagarna gick de från Broad Peaks basläger till läger ett på K2. Dagen därpå klättrade de upp till 7.000 meter, strax under läger tre, och slog upp tältet. När de vaknade på morgonen var det full snöstorm och de beslutade sig för att avbryta.
Under nedstigningen blev Fredrik rejält sjuk. Han hade fått en parasitinfektion.
– Jag hade smärtor i magen på vägen upp och kände att något var fel. Men på den här höjden har man ont överallt så det är svårt att veta vad det beror på.
På vägen ned tilltog smärtorna och han fick svår diarré. Väl nere i baslägret låg han utslagen i tältet medan det hällregnade.
– Vi skulle gå därifrån över bergspasset Gondogoro La och jag insåg att det var helt kört. Första dagen är det åtta timmars tuff vandring och nästa dag 16-18 timmar. Och jag kunde inte ens gå på toaletten utan att stötta mig.
Det slutade med att Fredrik tvingades utnyttja sin evakueringsförsäkring och larma efter en helikopter. Han flögs till militärsjukhuset i Skardu där han fick en rekorderlig antibiotikakur.
Nu är han hemma i Sverige igen. Bli inte förvånade om Fredrik ånyo står vid K2:s fot nästa år, redo för ett nytt försök. Filmen nedan är från hans andra försök 2017.