Alpin Skimokurs för tjejer

Alpin skimokurs för tjejer!

Vi vill att fler tjejer hittar till skimo (tävlingsvarianten av skidalpinism) och hoppas med denna kurs kunna locka fler till denna underbara sport! Kursen fokuserar på de alpina moment som man behöver behärska för att kunna delta på högalpina skimotävlingar som Keb Classic, dvs. navigering och skidåkning på glaciär, glaciärräddning, repellering och användande av stegjärn. Kursen passar således lika bra för den som vill utveckla sitt toppturande till mer avancerad och högalpin terräng. Kursen innehåller även kortare genomgång av skimoteknik, dvs hur du går effektivt uppför, lägger slag och gör snabba byten.

OBS! Kursen är full men det går att skriva upp sig på reservlistan vilket vi rekommenderar, det kan ske avhopp!

Arrangör: Karin Bäckström (Skimokommittén) tillsammans med Svenska klätterförbundet

Plats: Kebnekaiseområdet

Datum: Söndag 21 mars – Torsdag 25 mars 2021

Boende: STF Kebnekaise och Tarfala

Boende på STF Kebnekaise Fjällstation bokas för närvarande till 25 % rabatt för de aktuella datumen via STF Kebnekaises hemsida https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-kebnekaise-fjallstation/ För att få rabatten måste du boka två nätter. Boka därför två nätter, söndag och måndag natt (21 och 22 mars) och maila sedan till Karin.backstrom@hotmail.com och ange ditt namn och bokningsnummer så informerar jag receptionen om att bokningen ska avse nätterna 21a respektive 24e.

Boende i Tarfala i STFs fjällstuga med självhushåll. I stugan i Tarfala får vi som grupp 20% rabatt på boendekostnaden. Vi ombesörjer därför bokningen för gruppen och återkommer till varje deltagare med betalningsinformation. 

Boendekostnad enligt nu gällande priser med 20 respektive 25% rabatt för två nätter i Tarfala och två nätter på STF Kebnekaise Fjällstation blir omkring, beroende på val av boendestandard, 1730 kr/deltagare.

Mat: I STF Kebnekaise finns, förutom restaurangens vanliga meny, enklare husmanskost för 165kr/middag. Den som önskar boka middag gör så på plats i fjällstations reception. Det finns ingen möjlighet att köpa mat i Tarfala så varje deltagare ansvarar för att ta med mat för vistelsen.

Förkunskaper:

  • God vana av toppturande. Du ska kunna hantera din egen utrustning (dvs skidor, hudar etc) och vara bekväm med att åka skidor på olika underlag. 
  • God kondition.

Kursledare: Auktoriserade bergsguider Sara Widell och Johan Tollstadius samt Keb Classic-vinnaren och lavinexpert Jenny Råghall.

Antal deltagare: 12 deltagare. Blir kursen full finns möjlighet att sätta upp sig på reservlista.

Kursavgift: 5000 kr, 6000 kr om ni ej är medlem i klätterklubb ansluten till Svenska Klätterförbundet. Avgiften betalas från och med 1 januari 2021 och senast 17e januari annars tillfaller platsen till annan person på listan och 500 kr i administrationsavgift faktureras. Deltagaravgiften avser själva kursen med auktoriserad bergsguide. Betala in avgiften på BG 5822-0328. Märk med ditt namn samt skimokurs tjejer.

I kursavavgiften ingår väsktransport mellan Kebnekaise Fjällstation och Tarfalastugan.

För den som är medlem i en klätterklubb ansluten till Svenska Klätterförbundet som är berättigad till LOK-stöd (kolla med din klubb) finns möjlighet att söka bidrag till del av kursavgiften via idrottslyftet.

Anmälan sker här!

Inställande av kurs: Senast två månader innan kurs (22 januari 2021) tas beslut om kursens genomförande. Om senare beslut från regeringen eller Folkhälsomyndigheten hindrar ett genomförande av kursen har arrangören rätt att ställa in, givetvis återbetalas då hela kursavgiften.

Ingår i kursavgiften: Utbildning av auktoriserade bergsguider Sara Widell och Johan Tollstadius samt Keb Classic-vinnaren och lavinexpert Jenny Råghall.

Ingår ej i kursavgiften: Resa, transport, boende, mat, personlig utrustning.

Resa: Tåg till Kiruna, www.sj.se. Tänk på miljön, ta tåget istället för flyget. Buss Kiruna-Nikkaluokta, www.nikkaluoktaexpressen.se. Skotertransport Nikkaluokta-Kebnekaise https://nikkaluokta.com/fjaelltransport/vinter.

Utrustning (obligatorisk)Utrustningslista kommer att skickas ut till de som anmält sig. Deltagare ansvarar för att ha nödvändig utrustning, stor del av denna går att hyra på STF Kebnekaise Fjällstation om man inte har egen. 

Program
Det här är ungefärliga hålltider för dagarna. Detta program kan komma att ändras om snö- och väderförhållandena kräver.

Söndag 21 mars 
Kebnekaise Fjällstation 
20.00 – Hej och välkomna! 
Information om de kommande dagarna, tävlingen Keb Classic samt föredrag av lavinexpert och flerfaldige Keb Classic-vinnaren Jenny Råghall

Måndag 22 mars 
Kebnekaise Fjällstation – Tarfala 
08.00 – Skimoteknik och kamraträddning vid lavinolycka 
11.00 – Lunch 
12.30 – Skidar till Tarfala för att bo natten där

Tisdag 23 mars
Tarfala 
8.30 Glaciärkunskap
– Färdas inknuten på glaciär, åka skidor inknuten nerför glaciärkunskap, åka skidor utan att vara inknuten
– Navigering och vägval på glaciär samt planering av tur
– Glaciärräddning
19.00 Kvällsteori: Glaciärer 

Onsdag 24 mars 
Tarfala – Kebnekaise Fjällstation 
8.30 Glaciärkunskap forts.
15.00 skidor ner till Kebnekaise Fjällstation 
18.30 Gemensam middag i Elsas kök för dem som önskar

Torsdag 25 mars 
Kebnekaise Fjällstation
8.30 Via ferrata, repellering och stegjärnsövning på Kaipak
12.00 Lunch
13.00 Tack och hej, kaffe tillsammans i gammelstugan

Frågor: Maila Patrik på Klätterförbundet, patrik.blom@klatterforbundet.rf.se för frågor gällande bokning och betalning av kursen. Maila Karin Bäckström, karin.backstrom@hotmail.com för allmänna frågor gällande kursens upplägg.

Välkomna! 

Samarbetspartners
trygga_idrottmiljoer framat
Annonser
Hvilan utbildning Klättring i Kebnekaise Medlemsrabatter Skadehjälpsnätverket