Bultfri kustklättring i vikingaland

Johnny på Reeperbahn.

Bohuslän bjuder som bekant på många klätterpärlor. Här berättar Björn Holmgren, Joakim Olofsson och Johnny Drottz om en av de kanske mindre kända: Hamburgö!

Bergsport reportage. Text Björn Holmgren, Joakim Olofsson, och Johnny Drottz, Bohusläns Klätterklubb.

När du färdas längs ”Kustvägen” mellan Smögen och Tanum ligger där, i södra delen av Tanums kommun, ett litet men levande kustsamhälle. Namnet var en gång Hornborosvondom, men har förändrats genom århundradena till Hamburgsund. Fortfarande lever vikingatiden kvar. Nu mest i form av en årligen återkommande vikingamarknad, det så kallade Hornbore Ting, i början på augusti.

Ta färjan till ön
När du klarat av nödvändigheter som glasskonsumtion, proviantering på ICA, lunch, eller en båttur till Väderöarna så tar du bilfärjan den korta turen över sundet till Hamburgö (Hornbora – den med horn försedda). Härifrån kan du vandra runt hela ön, cirka 10 kilometer längs Bergaleden, eller besöka någon av badplatserna men det är inte därför som vi är så förtjusta i ön.

Omklädningshytt och utedass
Följer du Bergavägen som övergår till Hamnebuktsvägen till Hamnebukten så finns där en utmärkt parkering. Här tornar det väldiga Dyvelsberget upp sig redan vid parkeringen (Parkeringsväggen). Fortsätt till fots längs och förbi raden av sjöbodar. Så småningom kommer du fram till en liten strand med omklädningshytt och tillhörande utedass.

Klätterklippor granne med havet
När du vänder ryggen mot havet ser du ett riktigt massivt och stort berg. Den del du ser kallar vi för ”Dassväggen”. Där går många fina leder och finns fortfarande ogjorda turer men jag nämner två: Lyckebydiedret, 5+ och Saltskärs Käring, 5+. Här i buskagen kan du om du har tur höra näktergalens säregna sång (.ogg format).

Flera leder att välja på
Vandrar du vidare uppåt vänster kommer du till ”Hamburgerväggen” och där tänkte jag redovisa ett antal spännande leder. Ännu längre upp ligger ”Lilla Väggen” med cirka tolv leder från grad 3+ till 6- och längst upp finner du ”Kurts Klack” som förärades vår vän kompositören Kurt Wiklander på hans 65:e födelsedag: tre korta leder varav en kallas Kantorns Kollaps.

Kamin och vertikal grotta
Åter till ”Hamburgerväggen”. Du börjar längst till vänster där en djup ravin skär in i berget. Här inne i klyftan hittar vi en stor klassisk kamin samt en sensationell och vertikal grotta das Höhle, (3+, cirka 25 meter) som leder ända upp till topp. Där var det enda ställe på berget där vi funnit spår av tidigare aktivitet. Ett blått, kvarlämnat nylonrep.

Ute på väggen hittar du ”Kolonnaderna”: Sex leder i rännlika formationer. Utstegen på de två till höger är lite läskiga och graderade därefter.

I bilden utritade leder från vänster:
Nr 1: Grad 5
Nr 2: Grad 5
Nr 3: Grad 5
Nr 4: Grad 7- (utsteg!)
Nr 5: Grad 7 (utsteg!)
Nr 6: Grad 5 anslutning till Herbertstraße

Fler guldkorn
Därefter kommer några höjdpunkter i området: Herbertstraße, Kielkanalen och Reeperbahn. Ytterligare två leder går i högerdelen av denna vägg. Lite svårare och mer svasteg i klättringen.

Herbertstraße (6) och Kielkanalen (6+)

150 leder på berget!
Enligt Joakim innehåller hela berget närmare 150 leder och att redovisa alla dessa skulle nog kräva ett eget nummer av tidningen. Ambitionen är att producera en guide över hela berget och att så småningom publicera den på Bohusläns Klätterklubbs webbsida.

Hittills har vi hållit det fritt från bultar och hoppas att våra efterföljare gör likaså. Relationen med de närboende är god men känslig.

Glöm inte att ta ett bad! Garanterat salt och svalt.

Bra att veta om Hamburgö
Högsäsong (juli) innebär vanligtvis mycket folk. På och vid berget får du däremot vara relativt ifred.

Boende
• Övernattning på ön finns i den Gamla Skolan som numera är vandrarhem.
• Kustnära B&B i Heestrand är ett alternativ.
• Generellt är så kallad vildcamping förbjuden i kustkommunerna.
• Någon camping finns inte på ön utan då får du åka en bit söderut till Rörviks camping eller norrut till Fjällbacka camping med flera.
• Häller Klättercamping i Brodalen har välkomnat klättrare i över 40 år och har nu öppnat igen efter en tillfällig stängning på grund av coronapandemin. För information om boendealternativ och priser, se deras hemsida http://www.hallerklattercamping.se.
• På grund av pandemin är klätterstugan i Bärfendal tillfälligt stängd men det är tillåtet att tälta vid stugan för medlemmar i Bohusläns Klätterklubb.

Andra aktiviteter
• Kajaker finns att hyra i Hamburgsund. Kanske en tur runt ön?


Mer innehåll från Bergsport juni 2020

Junior
Hej junior!

Reportage – klätterställen i Sverige
Bohuslän: Bultfri kustklättring i vikingaland
Skåne: Söderåsen – klättring i Snapphaneland
Välkända västkustpärlor – Hannes Puman tipsar

Artiklar
Träningstipset – olika sätt att använda hälarna
Gå en kurs!
Dags för avrostning
Alpin teknikträning i Nacka Strand
På toppen eller inte på toppen

Reportage – klätterställen i världen
Sex dagar i granitparadiset

Reflektion
Lofotens läkande friktion

Serie
Überbra kilplacering

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp