Dags för avrostning

Foto Janne Ekfeldt.

Varje år anordnar Göteborgs Klätterklubb ett tillfälle för medlemmarna att ställa frågor om säkerhet, teknik och utrustning till klubbens auktoriserade instruktörer. För somliga handlar det bara om att damma av gammal kunskap i tryggt sällskap, andra lär sig något helt nytt. Klart är i alla fall att avrostningen är en lyckad social tradition.

Bergsport artikel. Text Jonas Lyckegård, Göteborgs Klätterklubb.

Att klättersporten är i förändring kan nog ingen längre förneka. Trad-klippor liknar klättergym med spontan köbildning på klätterleder och på träden i skogen hänger medtagna fingerboards. Denna förändring innebär en snabb kunskapsutveckling. Dels blir det krav på att säkrare tekniker tas fram, dels så finns det fler människor som testar och diskuterar vilka tekniker som är bäst lämpade i bergen.

Kamratkontrollen bra förändring
Ett tydligt exempel på förändringar i hur dagens tekniker är bättre är kamratkontrollen. För femton år sedan var kamratkontroll för mig obefintlig. ”Säkring klar” betydde förmodligen ”Nu har jag gjort mitt, du ansvarar för dig själv du får börja klättra” och ”Jag klättrar” var någon slags verbal bekräftelse som närmast kan liknas vid ”Jag hörde vad du sa”. 

Viktigt med kunskap
Annorlunda blir det om du skulle gå in i ett modernt klättergym där noggranna kamratkontroller utförs mellan varje klättringsförsök. Den individuella kunskapsutvecklingen går långsamt för de flesta, för visst har vi gjort på samma sätt i många år och det ska vi inte ändra på. 

Oavsett var du står i din klättring, antingen om du har klättrat varje år i tjugo år, eller om du under de senaste tio åren har haft flera långa uppehåll, eller om du är inne på din andra säsong så finns det goda skäl att träffa en auktoriserad klätterinstruktör för att fördjupa sig i sina kunskaper. En begränsning är att tillgängligheten på instruktörer kan variera och att kurser kan kosta pengar. Därför anordnar Göteborgs Klätterklubb varje år en avrostning.

Social tradition
Avrostningen är ett gratis tillfälle där klubbens instruktörer finns på plats för att svara på frågor. Avrostningen är också en social tradition för att markera att klättervåren är igång och för att kunna träffa sina gamla vänner. 

I år var vi på Övre väggen i Utby och strax över 25 klättrare och sju instruktörer fanns på plats. Janne Ekfeldt sägs vara den som höll i klubbens första avrostningsträff på sent 1990-tal. För Janne är prioriteringarna tydliga: grillen ska startas och alla ska få i sig kaffe och bulle. Korv och hemmagjorda vegetariska hamburgare är det som Janne utlovar ska finnas på grillen. 

Foto Patrik Hultberg.

Ledklättring och topprepsankare
Medan Janne coachar Sofia Sundström i ledklättring på Torrsimmet (5-) försvinner några patruller upp runt berget för att öva på topprepsankare med kil och statiskt rep. Lagom till att kilplaceringar har förbättrats och statiskt rep har knutits dyker flera klättrare upp som har ledklättrat upp på de olika lederna. Först upp är Janne Ekfeldt på klassikern Spagaten

Många frågor
Frågorna är många från deltagarna på avrostningen. ”Är mitt gamla rep säkert att klättra med?” En instruktör går noggrant igenom repet och noterar en skada. ”Kapar du repet så kan du klättra på den delen som fortfarande är hel”, blir domen från Jesper Gren. 

”Det blir så trassligt varje gång jag ska jämvikta mina säkringar?” frågar en annan deltagare på avrostningsträffen. Jag räknar säkringarna, vid fem räknade säkringar till samma ankare så slutade jag räkna och frågade istället varför de har så många säkringar. Med lite färre säkringar blev det lättare att jämvikta ett säkert ankare utan samma trassel. 

Bekräfta kunskaper
Långa klätteruppehåll kan göra klättrare osäkra på hur de ska klättra säkert. Men samtidigt kanske inte en kurs är det som en då är sugen på att gå. Det är också så att en kan komma på en avrostning, få sin kunskapsnivå bekräftad och utifrån sin egen kunskapsnivå få reda på vilken kurs som bäst motsvarar behovet för vidare utveckling. 

Visst hjälper instruktörerna till att rätta till småfel och tipsa om nya tekniker som gör att ankaret blir mindre trassligt. Men som auktoriserad instruktör handlar det också om att bekräfta kunskaper och stärka självförtroendet att det faktiskt går att skapa säkra fallskydd med kilar och kamsäkringar. På så vis skapas mer klätterglädje när vi slipper oroa oss för om kilarna verkligen håller. 

Författarens bästa avrostningstips

Börja på favoritleden
Börja säsongen med att klättra på favoritleden. Det kan vara tillräckligt svårt att hålla koll på knopar, reputkast, ankarbygge och egen säkerhet ändå. 

Prova inget nytt
Följ en god rutin: Börja säsongen med tekniker du kan väl, testa inga nya sätt att bygga ankare på som du har youtube-sett under vintern. Närma dig klippkanten försiktigt krypandes eller sittandes på baken, kontrollera säkringarna en extra gång, håll koll på var du har utrustningen också vidare.

Klättra lägre grad
Börja med att klättra en nummergrad lättare än du klättrade förra året. Gled du upp på 6+? Börja säsongsuppvärmningen med att klättra 5+ för att långsamt komma tillbaka till förra årets form.

Gå en kurs!
Är du osäker eller önskar få en bättre rutin rekommenderar jag först och främst att du klättrar oftare och mer regelbundet. Att gå en klätterkurs är också en möjlighet att få hjälp att komma vidare i din egen klättring. Fråga gärna på avrostningstillfället vilken kurs-nivå som är mest lämplig för just dig. 

Göteborgs Klätterklubs kursutbud


Mer innehåll från Bergsport juni 2020

Junior
Hej junior!

Reportage – klätterställen i Sverige
Bohuslän: Bultfri kustklattring i vikingaland
Skåne: Söderåsen – klättring i Snapphaneland
Välkända västkustpärlor – Hannes Puman tipsar

Artiklar
Träningstipset – olika sätt att använda hälarna
Gå en kurs!
Dags för avrostning
Alpin teknikträning i Nacka Strand
På toppen eller inte på toppen

Reportage – klätterställen i världen
Sex dagar i granitparadiset

Reflektion
Lofotens läkande friktion

Serie
Überbra kilplacering

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp