Gå en kurs!

Det finns en uppsjö av olika klätterkurser att välja på. Vad vill du lära dig i år? Foto Fiona Claydon/Unsplash.

Dags att ta nästa steg inom klättringen? Det finns många klätterkurser att välja på!

Bergsport artikel. Text Bergsportredaktionen.

Klätterförbundet arrangerar inga kurser själv, men de utbildar och auktoriserar klätterinstruktörer och sätter upp kriterier för vad de olika klätterkurserna ska innehålla. Kurserna kan hållas i en klätterklubbs regi, av en enskild instruktör eller av ett kommersiellt klättergym. Oavsett vilken aktör du väljer, se till att instruktören är auktoriserad av Svenska Klätterförbundet och har en giltig licens.

Kontaktuppgifter till auktoriserade runt om i landet.

Normerad kurs – en garanti för deltagaren
De kurser som presenteras nedan är normerade kurser, det vill säga sådana kurser där förbundet beslutat att för att en kurs ska få kallas till exempel ”Grundkurs i klippklättring”, så ska deltagaren få minst det här – ett slags garanti för dig som vill gå kurs och jämför aktörer.

Utöver dessa normerade kurser finns inte några begränsningar kring vilka kurser eller upplevelser en auktoriserad instruktör kan utveckla och erbjuda, så länge hen har tillräcklig kompetens inom det område kursen behandlar. Till exempel kan en klippklätterinstruktör erbjuda kurs för erfarna sportklättrare som vill gå över till trad, utan att lägga stor del av tiden på hur man sätter på sig selen och hanterar bromsen, eller en sportklätterinstruktör kan hålla en ren firningskurs, eller en inomhusinstruktör kan hålla en examinationsförberedande kurs för instruktörsaspiranter.

Klätterförbundets instruktörs- och kursnormer.

KLÄTTRING INOMHUS

Topprepsklättringskurs
Denna kurs ger dig ”grönt kort”. Det gröna kortet är ofta en förutsättning för att du ska kunna klättra rep på en klättervägg. Kursens målsättning är att du ska kunna topprepsklättra och topprepssäkra självständigt på en inomhusvägg. Du lär dig om vanligt förekommande utrustning vid en inomhusvägg och efter genomgången kurs är målet att du ska ha förståelse för vilka risker som finns vid en inomhusvägg samt hur du undviker skador och olyckor vid topprepsklättring. Du får också lära dig en del om uppvärmning, stretching och skadeförebyggande träning, samt en del om klätterteknik. De allra flesta klätterhallarna/klubbarna erbjuder denna kurs.

Ledklättringskurs
Kursen som ger dig ”rött kort”. Kursinnehållet liknar det för topprepskurs, men här lär du dig att klättra med repet från backen, det vill säga att du kopplar i repet i karbiner längs vägen. Du lär dig också att säkra en person som ledklättrar. Även denna kurs hålls av de flesta klätterhallarna/klubbarna.

GRUNDKURSER KLÄTTRING UTOMHUS

Grundkurs i klippklättring
Det här är kursen för dig som vill komma igång med traditionell klippklättring och skaffa dig en bra grund att bygga vidare från. Under kursen får du bland annat lära dig att topprepsklättra, fira, bygga ankare med hjälp av naturliga säkringar samt att klättra som andreman i ett replag. Kursen syftar till att ge dig sådana kunskaper att du på egen hand kan ge dig ut och topprepsklättra på egenbyggda ankare. Du ska också kunna ingå i ett replag som andreman tillsammans med en mer erfaren försteman. Grundkurs i klippklättring brukar genomföras under två hela dagar.

Sportklätterkurs
Sportklätterkursen väljer du om du vill komma igång med klättring på bultade sportklätterleder. Kursen tar inte upp hur man använder naturliga säkringar som kilar och kamsäkringar, utan du får lära dig ledklättring på bultade leder, hur man bygger ankare med borrbultar, firning med mera. Sportklätterkursen genomförs oftast under två hela dagar.

FORTSÄTTNINGS- OCH FÖRDJUPNINGSKURSER

Fortsättningskurs i klippklättring
Den här kursen ger dig kunskaper för att du själv kunna leda kortare tradturer och att ingå som andreman på tradturer på flera replängder. Fortsättningskursen utformas till stor del efter deltagarnas behov, önskemål och tidigare kunskaper.

Räddningskurs 1
Kursen för dig som funderar på att börja klättra långturer. Faktum är nämligen att alla leder som är längre än halva repets längd kan kräva kunskaper i kamraträddning för att du ska kunna evakuera en skadad kamrat. Räddningskurs 1 behandlar grunderna i kamraträddning och fokuserar på räddning av en skadad andreman. Under kursen får du bland annat lära dig metoder för att fira ner och hissa en skadad klättrare.

Räddningskurs 2
En naturlig fortsättning på Räddningskurs 1 som fokuserar på tekniker för räddning av förstemannen. Du får bland annat lära dig hur man snabbt tar sig till en skadad försteman och hur man firar ner en skadad person flera replängder.

Aidklätterkurs
Vill du lära dig konsten att klättra upp för till synes omöjliga klippväggar med hjälp av aidklätterteknik? Då är det denna kurs du ska gå. Du får lära dig ett smidigt system för aidklättring och att hantera den utrustning som krävs för denna form av klättring.

Hjälpinstruktörskursen
En kurs för dig som vill börja lära ut klippklättring till andra. Under kursen kontrolleras dina tekniska färdigheter i moment som ingår i grund- och fortsättningskursen och du får tips om hur dessa moment kan läras ut. Efter att ha genomgått hjälpinstruktörskursen med godkänt resultat kan du assistera en auktoriserad instruktör på kurser i klippklättring. Hjälpinstruktörskursen är ett steg på vägen mot att bli auktoriserad klippklätterinstruktör.

Kurser i alpin klättring
Klätterförbundet har inte tagit fram normerade kurser för klättring i alpin miljö, eftersom auktoriserade klipp- eller isklättringsinstruktörer inte är utbildade för att hålla i sådana kurser. Svenska Bergsguideorganisationen däremot sysslar med guidning och utbildning i alpin miljö. Kurser hålls av olika guidefirmor, både i svenska fjäll och utomlands.


Mer innehåll från Bergsport juni 2020

Junior
Hej junior!

Reportage – klätterställen i Sverige
Bohuslän: Bultfri kustklättring i vikingaland
Skåne: Söderåsen – klättring i Snapphaneland
Välkända västkustpärlor – Hannes Puman tipsar

Artiklar
Träningstipset – olika sätt att använda hälarna
Gå en kurs!
Dags för avrostning
Alpin teknikträning i Nacka Strand
På toppen eller inte på toppen

Reportage – klätterställen i världen
Sex dagar i granitparadiset

Reflektion
Lofotens läkande friktion

Serie
Überbra kilplacering

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp