Sex dagar i granitparadiset

Katie ”Mighty Mouse” Kelble klättrar Positively 4th Street, 5.9, Lower Brother area. Foto Brian Meyer @brianwmeyer.

Att på riktigt få uppleva klättringen i mytomspunna Yosemite är för många en dröm. För Fanny Victorin och Christoffer Nordin blev drömmen verklighet när de i höstas fick möjligheten att delta i International Climbers Meet.

Bergsport reportage. Text: Fanny Victorin, Örebro Klätterklubb. Foto Christoffer Nordin.

Det är beckmörkt i vårt camp i Yosemite Valley sånär som på en lägereld och några pannlampor som rör sig mellan tält och björnboxar. Folk samlas i små klungor och överallt hörs skramlande klätterutrustning, skratt och historier från dagens äventyr. Några har varit på kurs i kamraträddning, några har klättrat med andra deltagare eller med en instruktör. International Climbers Meet 2019 är i full gång och stämningen är på topp. 

Carol, ledaren för träffen, balanserar sig upp på en campingstol. Hon ropar med sin hesa men bestämda röst, samlar flocken till kvällsmöte för att avrunda ännu en solig kursdag. Att samlas runt elden omgivna av silhuetter av svarta granitjättar har blivit till en trivsam kvällsceremoni.

Välkommen till paradiset
Efter de senaste årens ikoniska klätterfilmer Valley Uprising, Dawn Wall och inte minst Free Solo behövs nog ingen djupgående beskrivning av Yosemite Valley i Kalifornien, USA. Men att köra in i dalen är verkligen som att köra in i en trad-klättrares våta dröm. Naturen och djurlivet är otroligt i sig, men det är de vertikala väggarna som omger dalen som skapar paradiset. Granitparadiset. Haklapp på. Överallt är det klättrare och du ser dem enklast med kikare eller när det är mörkt. Då kan du följa pannlampornas käglor som sakta letar sig uppför klippväggarna. Då ser tusen meter höga El Capitan ut som en stjärnhimmel av lampor.

Klättrare från världens alla hörn bjuds in
Fanny Victorin, 28 år (Örebro Klätterklubb) och Christoffer Nordin, 46 år (Göteborgs Klätterklubb) heter vi som fick äran att representera Svenska Klätterförbundet på International Climbers Meet i oktober 2019. Träffen arrangeras årligen av American Alpine Club med målet att skapa en internationell mötesplats där folk kan dela, sprida och ta till sig kunskap kring teknik och säkerhet inom klättring. Träffen håller på i sex dagar med deltagare från alla världens hörn och består av kurser och clinics som grund, men också häng runt lägerelden, gemensamma måltider, underhållning och självklart mycket klättring. 

Olika slags kurser och clinics
I år gick vi igenom moment som multi-pitch, kamraträddning och aid-klättring. Målet är att alla ska gå ifrån kurserna med ny kunskap i ryggsäcken, oavsett erfarenhetsnivå. Och erfarenhetsnivån visade sigvariera med allt frånnybörjare till bergsguider bland de cirka femtio deltagarna. Det som var gemensamt var att alla var precis lika entusiastiska, nördiga och engagerade.

Fantastisk blandning av deltagare 
Alla möjliga disciplinerfanns representerade bland oss deltagare och vissa hade aldrigledklättrat medan andra dansade uppför graden 5.13. I gänget fanns bland annat gymklättraren Adrian från USA, sportklättraren Tiago från Portugal, nybörjaren Simon från Sydafrika, Himalaya-veteranen Dávid från Ungern och trad-räven Aminfrån Armenien. Och kanske mest inspirerande av alla:14-åriga Katie ”Mighty Mouse” Kelble som cruisade Yosemites 5.11:or på led, samt 80-åriga isklättraren Kris Machnic som började klättra när hon var 60 år. På kurserna (och i campet) var det alltid högt i tak med en öppen, inkluderande och positiv stämning. Kanske tack vare våra olikheter.

Nöjda Sverigedelegater

Som en del av ICM utför deltagarna en dags volontärarbete för att rensa och förbättra approach. Foto Tiago Torrinha.


Från årets International Climbers Meet tar vi med oss många nya lärdomar från otroligt kunniga instruktörer, mäktiga klätterupplevelser och massa nya vänner och inspirerande möten. Gemenskapen och den positiva energin genomsyrade verkligen hela klätterträffen.

Stort tack till Svenska Klätterförbundet för att ni skickade iväg oss på det här äventyret! Tyvärr är ICM’s framtid hotad då campingen som använts inte kan husera träffen längre. Ingen träff är planerad i år. Oavsett – tveka inte i så fall att söka till andra internationella träffar!


Mer innehåll från Bergsport juni 2020

Junior
Hej junior!

Reportage – klätterställen i Sverige
Bohuslän: Bultfri kustklättring i vikingaland
Skåne: Söderåsen – klättring i Snapphaneland
Välkända västkustpärlor – Hannes Puman tipsar

Artiklar
Träningstipset – olika sätt att använda hälarna
Gå en kurs!
Dags för avrostning
Alpin teknikträning i Nacka Strand
På toppen eller inte på toppen

Reportage – klätterställen i världen
Sex dagar i granitparadiset

Reflektion
Lofotens läkande friktion

Serie
Überbra kilplacering

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp