Naturskön klättring i gamla skogar

På väg till Soffabacken. Foto Nils Lockean.

Skåne är välkänt för sin bouldering på Kjugekull och tradklättring på Kullaberg, men gömt bland träden på Söderåsen finns trevliga klippor för klättrare som uppskattar naturupplevelser och lättillgängliga turer. 

Bergsport reportage. Text Lina Lockean. Foto Nils Lockean och Kalle Björfors.

Snuvestuan

Snuvestuan ligger högt på Söderåsen och är en samling väggar i Klåveröds strövområdes kuperade landskap. Med eftermiddagssol och fågelkvitter är det ett välkomnande område där såväl trad- och topprepsklättraren kan hålla sig sysselsatt vid flera besök. 

Flera historiska väggar
Det finns enligt Sverigeföraren uppmärkta leder på fem väggar i området (A, B, C, D och E) men då flera av väggarna är igenväxta är det framförallt A-väggen som klättras idag. Den har varit i bruk sedan 90-talet och erbjuder bra friktion, skogsstämning men också en del ihåliga flak. 

Lättillgänglig naturupplevelse 
Trots att Snuvestuan förtjänar sin egen utflykt så passar klipporna också utmärkt som After Work. Från parkeringen följer du den väl markerade stigen som tar dig bort till A-väggen på 5–10 minuter. Väl på plats har du kvällssolen i ryggen och flera turer att välja på i gradspannet 5–6. 

Trad eller trädankare
Snuvestuans klippor ligger insprängda bland skog och har därför kallat både trad-klättrare och topprepsklättrare. Nyligen drabbades den gamla granskogen runt Snuvestuan av ett granbarkborreangrepp och mycket skog har avverkats. Eftersom det inte finns några bultade ankare bör topprepsklättraren repetera sina trädankarskunskaper. Med topprepet på plats är Snuvestuan en utmärkt klippa att introducera dina oerfarna vänner till världens bästa intresse. 

Avslutningsvis är inte Snuvestuan ett äventyrligt område utan lyfts snarare fram för sina tillgängliga turer, sin okomplicerade access och skogsnärhet. Området delas med många andra friluftssökande, så var beredd på förbipasserande publik som ibland ställer nyfikna frågor.

Hitta hit Kräver bil. Karta till parkering. Följ sedan skyltning mot Snuvestuan. Efter 5–10 minuter promenad ser du A-väggen tydligt på höger sida. 
Turtips A-väggen – Kanske El Cap, en elva meter hög 6- som klättras traditionellt eller med topprep i trädankare. 
FörareSverigeförararen
27Crags
AccessDen gamla granskogen som täckt området har avverkats på grund av skadeangrepp. Området ska snyggas till men påverkar även möjligheterna till topprep. Med lite fantasi och stenkoll på hur bombsäkra trädankare byggs går det ändå snabbt att bygga topprepsankare. 
Delar av Klåveröds strövområde är naturreservat. 
ÖvernattningI Klåveröds strövområde finns flera tältplatser, dock ingen i direkt anslutning till Snuvestuan. Hos Stiftelsen Skånska landskap hittar du information om området och markerade tältplatser. För den som vill sova extra bekvämt finns Klåveröds vandrarhem.
Passa påI området finns flera markerade vandringsleder och en mountainbike-led. Passa på att spana in Snuvestuan lite extra, en grotta som ligger mellan A- och B-väggen. Enligt sägnen är den hemvist för skogsrået, skogssnuvan på skånska, ett väsen som lockar vandrare vilse. Här finns även en avsedd eldplats. 

Soffabacken

Solväggen på Soffabacken.

Soffabacken är ett samlingsnamn för flera sportklippor i naturreservatet Klöva Hallar. Här kan sportklättraren hålla sig väl sysselsatt med välbultade leder på väggar såsom Softabacken, Kristallväggen och Solväggen mellan graderna 4–7.

Vacker men brant anmarsch
Anmarschen till Soffabacken är en upplevelse i sig. Klipporna ligger vackert belägna nere i bokskogsraviner med porlande vattendrag i dess mitt. Här träffar du sällan på folk och bara promenaden hit ger en viss naturupplevelse. Att gå uppför är inga problem men det är inte ovanligt att se klättrare med tunga ryggsäckar kasa ner sittandes sista biten. Vid klippan Softabacken har en vänlig själ satt upp rep för att underlätta sista biten av anmarschen.

Längre turer
Här kan du få lite efterlängtad luft under fötterna. På Solväggen finns välbultade 20-metersleder, på Softabacken en 25-metersled och för trad-klättraren finns där även en tur på 27 meter. Kristallväggen är något lägre men bjuder på skoj överhäng med snälla grepp. Majoriteten av lederna ligger i spannet mellan 5–6 men den avancerade klättraren kan med lite fantasi öka svårighetsgraden i kruxen. I utstegen finns en del lös sten så hjälm är helt klart att rekommendera. 

Accessbegränsningar
Soffabacken har blivit ett väldigt betydelsefullt område för sportklättraren i Skåne då flera populära väggar stängts ner och bultning på Kullaberg är otillåten. Delar av Soffabacken är sedan 2020 satt under beträdnadsförbud från den 1 mars till den 31 juli och sedan tidigare råder förbud mot att klättra och fira ner utanför etablerade leder. 

Trots begränsad access är Soffabacken väl värt ett besök eftersom Solväggen och Kristallväggen bjuder in till flera fina turer i trolsk miljö. Här kan sportklättraren sova gott i ett av Skånes mest välkomnande vindskydd, vila bort mjölksyran och fortsätta slipa på sitt projekt nästa dag. 

Hitta hitKräver bil. Beroende på vilken vägg du vill besöka finns det två olika parkeringar. Sverigeförarens vägbeskrivningar och områdesöversikt.
TurtipsFenidrin – en välbultad 27-metersled med varierande klättring och kul krux. 
FörareSverigeföraren
27Crags
AccessTotalt beträdnadsförbud råder för delar området den 1 mars–31 juli.  Se tillgängliga väggar på Accessdatabasen. Även förbud att klättra eller fira ner utanför etablerade leder. 
Övernattning Fint vindskydd med eldplats ligger mitt emellan Solväggen och Kristallväggen.
Passa påPassa på att besöka Söderåsens nationalpark. Här finns en av de största naturskyddade ädellövsskogarna i Nordeuropa, vacker vandring och Naturum, nationalparkens besökscentrum.  

Mer innehåll från Bergsport juni 2020

Junior
Hej junior!

Reportage – klätterställen i Sverige
Bohuslän: Bultfri kustklättring i vikingaland
Skåne: Söderåsen – klättring i Snapphaneland
Välkända västkustpärlor – Hannes Puman tipsar

Artiklar
Träningstipset – olika sätt att använda hälarna
Gå en kurs!
Dags för avrostning
Alpin teknikträning i Nacka Strand
På toppen eller inte på toppen

Reportage – klätterställen i världen
Sex dagar i granitparadiset

Reflektion
Lofotens läkande friktion

Serie
Überbra kilplacering

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp