Träningstipset: Heel Hooking!

Hälarna kan man använda på många kluriga sätt när man klättrar. Här tipsar Harry Denanto om tre av dem. Läs, begrunda och ut och testa!

Bergsport artikel. Text Harry Denanto, Solna Klätterklubb. Foto Cooper Palmer.

”Heel hooking” –”häla/hälning” – är en av de grundläggande klätterteknikerna för att avlasta armarna. Tekniken ses ofta på överhängande väggar eller vid takklättring, där klättringen kräver mer uthållighet,styrka och kraft. Men, hälning kan även användas vid vertikal klättring eller på en arrête också. Många klättrare använder hälning på en vertikal vägg eller arrête för att få bättre balans i flyttet, bättre klipp-position och ibland också för att dra sig själva uppåt när det inte finns några bra handgrepp som kan hjälpa dem upp.

Tre olika sätt
Jag är säker på att vi alla har använt hälningstekniken i vårt klätterliv, men har vi någonsin tänkt på de olika typerna av hälning och deras användningsområde? Jag kommer gå igenom dem här nedan.

Det finns tre olika sätt att använda sig av hälning beroende på syfte. Dessa är:

1. för att förflytta sig uppåt (tårna pekar utåt)
2. för att skapa balans (tårna pekar uppåt eller utåt)
3. för att förflytta sig i sidled (tårna pekar nedåt)

Innan vi tittar närmare på dessa tre ovanstående typer av hälning, titta på bilden nedan för att lära dig skillnaden mellan baksidan av hälen och yttersidan av hälen.

Hälning för att förflytta sig uppåt
Detta är det vanligaste sättet att häla, att använda hälen för att trycka uppåt och avlasta tyngd från händerna. Notera dock att en misslyckad placeringen av hälen slår tillbaka mot klättraren.

Så här placerar du din häl:
Placera yttersidan av din häl på greppet och försäkra dig om att tårna på den foten pekar utåt. Ett vanligt misstag jag sett är när folk placerar baksidan av hälen på greppet istället för yttersidan. Då får klättrarna ingen kontroll när de trycker sig uppåt med hälen, och begränsar samtidigt sin rörelse eftersom deras knä kommer putta bort dem från väggen i samma ögonblick de försöker dra med sin hälning.

Så här gör du rörelsen:
A. Placera din häl som på bilden ovan.
B. Lätta på den andra foten från sitt steg och gör den redo att smeara på väggen (inte flagga!) för att kunna förflytta vikten från den andra fotens sida till sidan du hälar med. Om du misslyckas med detta kommer du inte kunna maximera viktskiftet från hand till häl.
C. Tryck eller smeara den andra foten så att dina höfter rör sig mot hälnings-fotens sida. När du kommit i position att använda hälningen (vanligtvis när du förflyttat vikten över till hälningsfotens sida), dra dig själv uppåt genom att pressa hälen mot greppet.

Hälning som hjälp för balansen
Den andra typen av hälningsteknik är den som används för balans eller stabilisering på ofta vertikala väggar eller vid arrêteklättring. Denna teknik används ofta av olika anledningar som till exempel viloposition, för att klippa in repet eller flytta händerna på en arrête. Det finns två exempel på hur du kan placera din hälning beroende på vilken typ av vägg du klättrar på.

På en arrête (överhängande)
Så här placerar du din häl:
Sätt baksidan av hälen på greppet och se till så att tårna pekar uppåt.

Så här gör du rörelsen:
A. Placera din häl som på bilden ovan.
B: Rör dina höfter bakåt och bort från hälningen tills hälen håller din vikt. I visa fall som när du klättrar överhäng och upp över en kant/en överhängande arrête, kan du behöva släppa den andra foten och låta den hänga i luften.

På en vertikal vägg
Så här placerar du din häl:
På den här typen av vägg placerar du din häl på sidan av greppet (eller väggen) med tårna pekandes i sidled, där efter släpper du din hand för att klippa eller flytta till ett annat grepp.

Så här gör du rörelsen:
A. Placera hälen som på bilden ovan.
B. Aktivera de bakre lår musklerna tills du känner att din häl drar och du har balansen att släppa handen.

Hälning för att förflytta sig i sidled
Denna sista hälningsteknik är inte särskilt vanlig bland nybörjare eller medelvana klättrare. Det beror förmodligen på brist på kunskap eller orörlighet i höfter och vrister. Syftet med den här tekniken är att kunna nå nästa grepp som är placerat långt ut eller diagonalt uppåt, med minimal ansträngning för armarna.

Så här placerar du din häl:
Placera yttersidan av din häl på greppet och se till att tårna pekar diagonalt nedåt.

Så här gör du rörelsen:
Den här rörelsen är ganska snarlik den första hälningstekniken ovan. Men, istället för att börja dra uppåt behöver vi också flytta vår vikt till sidan innan vi släpper handen. Se detaljerad beskrivning nedan.

A. Placera din häl som på bilden ovan.
B. Flytta din vikt från den andra fotens sida till hälningens sida. Klättrare kan ibland behöva ha kvar den andra foten på fotsteget medan de flyttar över vikten till hälningssidan.
C. Den optimala positionen innan du kan flytta handen till nästa grepp är när dina höfter är i linje med eller rakt ovanför din häl och tårna pekar nedåt, magen nära väggen och bröstet en bit ifrån väggen.

Undvik överdriven hälning
Dessa tre hälningstekniker är de vanligaste som klättrare använder. Till skillnad från många andra tekniska klättermoves kan överdriven användning av hälning orsaka korta hamstringsmuskler och möjliga knäskador. Även om jag använt hälning tusentals gånger genom åren, föredrar jag att undvika hälning, just på grund av detta och använder mig av ”toe-hooking” eller core/kroppsspänning när jag gör flyttet, istället.


Mer innehåll från Bergsport juni 2020

Junior
Hej junior!

Reportage – klätterställen i Sverige
Bohuslän: Bultfri kustklättring i vikingaland
Skåne: Söderåsen – klättring i Snapphaneland
Välkända västkustpärlor – Hannes Puman tipsar

Artiklar
Träningstipset – olika sätt att använda hälarna
Gå en kurs!
Dags för avrostning
Alpin teknikträning i Nacka Strand
På toppen eller inte på toppen

Reportage – klätterställen i världen
Sex dagar i granitparadiset

Reflektion
Lofotens läkande friktion

Serie
Überbra kilplacering

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp