Hannes Puman tipsar

När vårens alla tävlingar ställts in blev det mer tid för hemmanära klättring för Hannes Puman. Här tipsar han om två lättillgängliga favoriter.

Bergsport reportage. Text av Hannes Puman, Eskilstuna Klätterklubb.

Häller

Häller är en stor klippa som ligger vid en bondgård i Bohuslän. Varje gång jag åker dit blir jag förvånad över hur bra klättringen är och hur trevligt det är där. Ibland kommer korna i hagen och tittar på när man klättrar.

Bil eller buss(ig kompis med bil)
Det är enklast att åka bil till Häller, men är man som jag som inte har någon bil går det också att ta buss från Göteborg och sedan träffa en kompis med bil eller så får man gå en liten bit. Bengt som äger marken är väldigt snäll, han har fixat fina parkeringsmöjligheter och även en camping för alla klättrare som kommer.

Glassnära
I närheten finns en del sjöar där man kan bada, till exempel Hällers myr och Välseröd är fina badställen efter en fin klätterdag. Och så är det förstås inte långt till havet heller. Blir man glassugen eller hungrig finns det att köpa på Tempo som också är i närheten.

Inte bara trad
Häller är från början en tradklippa som nu har utvecklats till ett ställe där det finns många fina boulderproblem och även en och annan sportled. Generellt kan man säga att klättringen håller hög kvalitet i svårighetsgrader för alla. Det finns både välsäkrade och läskiga tradturer. Bouldermässigt är det också en fin blandning av höga och låga problem.

Mer om klättring
I Bohuslän finns det massor av annan klättring som också är fantastisk. Guideboken (trad och sport) till detta paradis kan man hitta på Fjällsport eller internet. För bouldering är gbo.crimp.se kanske bäst.

Lackarebäck

Hannes Puman på förstabestigningen av Skir. Foto Timo Kero.

Stadsnära boulder
Korridoren är ett väldigt stadsnära boulderområde i Lackarebäck. Det är en lång och fin vägg med trevlig klättring, både lätt och svårt. Bredvid väggen har de som bor i villaområdet lagt sitt trädgårdsavfall och det är inte sällan man kan se möss bland kvistarna och löven. Oftast är det svalt i korridoren och det kan funka bra att klättra där även på en varm sommardag! Tidigare har området varit hemligt.

Starka klättrare på Skir
Denna boulder har stiliga moves med mestadels dåliga fotsteg, små vassa grepp och klättras på vågformationen som är den högsta delen av väggen.

Förstabestigning
Många starka klättrare har försökt sig på den utan att lyckas. Första gången jag provade den var för tre år sen, men det var först den här våren jag gav den några ordentliga försök. Jag är väldigt glad över den här förstabestigningen.


Mer innehåll från Bergsport juni 2020

Junior
Hej junior!

Reportage – klätterställen i Sverige
Bohuslän: Bultfri kustklättring i vikingaland
Skåne: Söderåsen – klättring i Snapphaneland
Välkända västkustpärlor – Hannes Puman tipsar

Artiklar
Träningstipset – olika sätt att använda hälarna
Gå en kurs!
Dags för avrostning
Alpin teknikträning i Nacka Strand
På toppen eller inte på toppen

Reportage – klätterställen i världen
Sex dagar i granitparadiset

Reflektion
Lofotens läkande friktion

Serie
Überbra kilplacering


Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp