Bergsportpriset

Foto: Julie Astely

Foto: Julie Astely

Bergsportpriset – Svenska klätterförbundets årliga pris.  Varje år delar Svenska Klätterförbundet ut pris till  klubbar eller enskilda klubbmedlemmar som genom sitt arbete eller prestationer utmärkt sig som ett föredöme och inspiration för bergsport i Sverige.

Bergsportprisets kategorier och kriterier.

Kontakter till aktuell jury hittar du på kontaktsidan.

Vinnare 2017

Årets klubb – Karbin Klätterklubb

Karbin klätterklubb inledde ett integrationsprojekt för nyanlända barn-och ungdomar under första halvåret 2017. Projektet växte snabbt, med stort engagemang och driv från klubben, och när året summerades hade det genomförts 80 tillfällen med över 600 deltagare. Genom klättringen har klubben medverkat till integrationsmöjligheter för barn- och ungdomar utan andra ekonomiska förutsättningar men också erbjudit en inblick i det mest svenska av svenska: ”föreningsliv med aktiviteter

Årets arrangör – Johan Norén

Johan arrangerar två stora isklätterträffar varje vinter; ”Abisko Ice Adventure”, AIA , i november och ”Laponiaträffen” i Stora Sjöfallet. Älvsbyklättrarnas ”Annandagsskruven” är en lokal isklätterträff som infaller under mellandagarna och de lokala klättrarna med Johan i Spetsen har även en tradition som heter ”Nytursafton”. Johan har även utvecklat och bultat upp den första drytoolingklippan i Fyrkantenområdet (Luleå/Piteå/Boden/Älvsbyn). Johan har även bidragit till utvecklingen av boulderklättring i norr. Han har borstat upp Hundberget, arrangerat en boulderträff/tävling varje år i Kantaberg, ”Kantabergsrallyt”, där fokus inte ligger på bästa prestation utan mer på att utveckla boulders.Dessutom är han med och arrangerar en enklare boulderträff i Gaisenjarga i juni.

Årets inspiratör – Carlos Cabrera

Carlos har sedan han flyttade tillbaka till Umeå sett till att vi fått en ny hall. Gjort att ledbyggarna gått från att vara en diffus samling byggare, till att få bra villkor samt att han konstant jobbar med att få in fler kvinnlig ledbyggare. Carlos hjälper även till att anordna tävlingar och jobbar med att utveckla barn-boulderområden i Umetrakten. Kort och gott så spenderar Carlos i princip all sin tid på klättringen och utveckla den till något vi alla är stolta över.

Årets klättrare – Christer Åstrand

”Fråga inte dig själv vad klättersamfundet kan göra för dig eller vem som bör fixa det där dåliga ankaret, eller vem som borde rensa en skitig led – gör som Christer: fixa det! I över fyrtio år har denne Stockholms meste klättervaktmästare fixat så att vi kan få njuta av naturens klippor. #ansvar #eldsjäl #klättring tillsammans”

Årets lyft

Ingen utdelning

Vinnare 2016

Årets klubb – Jönköpings Klätterklubb

För stödet för framtagandet av avtal mellan kommunen och klubben för underhåll av stadens centrala klippa

Årets arrangör – Bohusläns Klätterklubb

Breddklätterträffen. En mycket välbesökt träff med nytt folk från hela landet och även utlandet. Den var riktad till alla oavsett nybörjare eller elit. Ett flertal clinics. Jättetrevlig middag och kul med en gemensam ticklist.

Årets inspiratör – Daniela Ebler, Solna Klätterklubb

Som både utbildad personlig tränare, elittränare och yogainstruktör har Daniela ett starkt nytänk och stor kunsdkapsbredd som hon gärna delar med sig av. Hon är mycket engagerad i klättringens ungdomsverksamhet och visar stor omtanke för varje enskild individ.

Årets klättrare – Joakim Tunje, Halmstad Klätterklubb

Killen som alltid är där och löser problemen. Han flyttade till Halmstad för ett år sedan och har gjort att hela klubben fått en nytändning. Som en av de drivande i styrelsen har han varit till stor hjälp under klubbens pågående utbyggnation i Halmstad KK. Men det bästa han gör är att få folk att klättra. Han hjälper nya klättrare att känna sig välkomna och han får människorna att hitta ut i vår vackra natur.

Årets lyft – Silvia Barett

Den nya svenska dynostjärnan, är 17 år och redan närmat sig världsrekordet i dyno med stormsteg. I samband med SM-helgen i klättring hölls en dynotävling där Silvia hoppade hela 2,25 meter. Utöver sin dynoförmåga är Silvia dessutom en otroligt duktig och driven bouldrare.

Vinnare 2015

Årets klubb – Kiruna klätterklubb

Det bubblade av energi kring Kiruna klätterklubb under 2015. Medlemsantal ökade under 2015 från 27 till 172 personer. Klubben firade 30 år och invigdes den nya klätterdelen av Tarfalahallen.

Årets arrangör – Visby klätterklubb

Gotland Boulder Session är ett välbesökt och uppskattat evenemang som arrangeras årligen av Visby Klätterklubb. Visby Klätterklubb är duktiga på att samarbeta med regionala stödorganisationer som SISU idrottsutbildarna och Destination Gotland och kan på så sätt erbjuda fina arrangemang.

Årets inspiratör – Robin Dahlberg

Robin Dahlberg kombinerar en anställning som säkerhetsansvarig på en klätterhall och ordförandeskap i Klätterförbundets säkerhetskommitté med egen klättring på hög nivå och familjeliv. Under 2015 var han bland annat varit drivande i Klätterförbundets arbete med produktsäkerhetslagen.

Årets klättrare – Kajsa Rosén

2015 dominerade Kajsa Rosén helt den nordiska tävlingsscenen. I Sverige vann hon SM och JSM i både boulder och lead. Internationellt vann hon NM i både boulder och lead, slutade fyra på JVM lead och femma på JEM lead. Kajsa följe även upp sina framgångar på tävlingar utomhus där hon fortsätter att glänsa och imponera. Säsongen kröntes med att hon redpointade Breaking into heaven (8b+) på Döskalleberget.

Årets lyft – Fredrik Serlachius

Fredrik Serlachius är en exceptionellt duktig och talangfull. Efter att ha varit hindrad av skador fick han till strålande säsong under 2015. Etta i Sverigecupen boulder i Västervik,  svensk juniormästare i boulder och lead, silver på SM i lead, nordisk juniormästare i lead är några av Fredriks prestationer under 2015.

Vinnare 2014

Årets klubb – Sävsjö Klätterklubb

För att  en nybildad klubb som under 2014 fått igång verksamheten på ett beundransvärt sätt samt projekterat och byggt en egen klätterhall helt ideellt.

Årets arrangör – ingen utdelning 
Årets inspiratör – Stefan Eklund

Före framtagandet av en välbehövlig boulderförare Stockholm, Uppsala.

Årets klättrare – Hannes Puman

För sina fantastiska framgångar i lead- och bouldertävlingar och som Sveriges första juniorvärldsmästare i lead.

Årets lyft – Ymer  Alber

För sin stora utveckling både på tävlingsarenan och på uteklättring. Det finns ingen annan klättrare i Sverige med motsvarande utveckling.

Vinnare 2013

Årets klubb – Fjällframfart Sportklubb

Fjällframfart Sportklubb har jobbat hårt för att utvidga spridningen och öka kännedomen om skidalpinism. Bland annat bjöd de in till ett breddläger, även för den oerfarne, för att lära sig skidalpinism. De stod som arrangör för två SM-tävlingar i olika discipliner samt flera deltävlingar i en träningscup. I dagsläget består dessutom hela landslaget av åkare från klubben.

Årets arrangör – Västkustens Sportklätterklubb med Björn Strömberg och Co

SM i bouldering, en tävling utöver det vanliga. Trots stora förväntningar överträffade SM i bouldering de flestas förväntningar. Platsen, väggen, problemen, antal deltagare, publik och priser, ja allt var mycket mer. Det här var den roligaste och bäst arrangerade tävlingen de varit med på, enligt många deltagare.

Årets inspiratör – Reino ”Nicki” Horak

Nicki är förbundskapten och tränare för juniorlandslaget sport. Han har helt ideellt lagt ner massor med tid och arbete för att främja svensk tävlings klättring. Få ger så mycket positiv energi och är så engagerad. För klättrarna i juniorlandslaget ställer han upp och fixar till 150%  för att de ska lyckas som klättrare och med skolan. Han ger sig även tid att hjälpa andra utanför landslaget med träning och tips. Nicki inspirerar, peppar och skapar en bra gemenskap framför allt bland juniorerna men även för seniorerna. Han bidrar till att fler ungdomar får chansen att tävla runt om i världen.

Årets klättrare – Stefan Wulf och Petter Restorp

Bedriften att som (sannolikt) femte replag i världen klättra leden El Corazón på El Capitan i Yosemite är den i särklass största bedriften inom svensk klättring under 2013. Det är utan tvekan en bedrift i absolut världsklass. Det är bara att titta på namnen på några av de övriga få som klättrat leden för att det ska vara uppenbart vilken prestation detta är: Alex Huber, Tommy Caldwell, Beth Rodden och Alex Honnold. El Corazón är 35 replängder lång och bjuder på naturligt säkrad klättring upp till grad 9-. I stort sett all klättring rör sig från sjuaregistret och uppåt, med många replängder i det övre åttaregistret, med såväl fysiska som mentala utmaningar av högsta kaliber. Till saken hör också att Stefan och Petter klättrade leden i en modern och god stil, där båda klättrarna lyckades friklättra alla replängder.

Årets skidalpinist – Emelie Forsberg

Hon kom från terräng/bergslöpningen till skidalpinismen och tog sig till toppskiktet redan under sitt första år, hon deltog också i VM och tog två snabba brons.

Årets lyft – Kajsa Rosén

Gick till final i sin första europacup i Stavanger och till final i senior NM boulder.

Vinnare 2012

Årets klubb – Västerviks Klätterklubb

Västerviks Klätterklubb har visat att man genom samarbete med kommunen och genom omfattande eget engagemang kan utveckla klättringen inom ett område till gagn både för kommunen och för klättrare från när och fjärran.
Klubben är en av få klubbar i landet som tar sitt ansvar för idrotten klättring utan att ge avkall på klättringens identitet.
Västerviks Klätterklubb har dessutom, även i år, arrangerat både läger och tävlingar för landets unga klättrare och visar återigen hur en klätterklubb kan fungera både som friluftsklubb och idrottsklubb.

Årets arrangör – Tunabergs Klätter- och Högfjällsklubb

För ett framgångsrikt genomförande av den välbesökta Klätterträffen i Tunaberg 2012
Träffen 2012 besöktes av c:a 120 klättrare från såväl östra som västra Sverige.  Träffen lockar ett stort antal besökare oberoende av väder.
Arrangemanget har haft en kontinuitet  i över 30 år och arrangeras ideellt med stor arbetsinsats från en liten klubb och håller liv i den svenska klätterträfftraditionen.
Lena Gyllenberg och Christop Mannich har dessutom i över 20 år stått för en hög kulinarisk nivå och lagat maten hemma i deras kök.

Årets inspiratör – Alexander Rydén

Alexander har genom unikt engagemang, och utmärkt kompetens inom bildproduktioner, webbsändningar och tävlingsklättring satt bollen i rullning, för att det äntligen har visats klättring i SVT(SVT play). Sändningen följdes direkt av ca 8000 tittare, och har sedan setts av hitintills flera tusen tittare ”on demand”. Alexander var producent och inspiratör. Han hade också året innan visat vägen, att det faktiskt var möjligt med relativt små medel producera internetbaserad sändning. SVT är intresserad av fler produktioner.Detta är början på början av mer exponering av klättring, som elitidrott i olika medier. På sikt kommer sannolikt möjligheterna öka för elitsatsande ungdomar att lägga ner den tid som krävs för att nå världseliten, genom större intresse från sponsorer. Ett ökat medialt intresse, bör underlätta arbetet för Svenska Klätterförbundet, öka intresset för klättring och inspirera fler att prova på och utöva sporten. Öka underlaget för att behålla och utveckla klätterväggar samt överhuvudtaget vara bra för sporten. Alexander vill verka för att fler elitsatsande klättrare ska få möjlighet att utöva sin sport på heltid

Årets klättrare – Matilda Söderlund, Solna KK

Matilda får utmärkelsen för sina enastående prestationer både på klippa och på tävling.

Årets lyft – Hannes Puman, Eskilstuna KK

Hannes får utmärkelsen för sin utveckling – på kort tid – till en av världens bästa juniorer på tävlingssidan och för sin snabba utveckling även på block och klippor.
Trots sina prestationer har han en avslappnad inställning till tävlandet, är en otroligt juste lagkamrat och hjälper alltid sina kollegor vare sig de är konkurrenter eller inte.

Foto: Jonas Paulsson

Foto: Jonas Paulsson

Vinnare 2011

Årets klubb – Enköpings kk
Enköpings Klätterklubb är en nystartad klubb med stor energi, som snabbt lyckats få igång föreningen med en bred bas inom både inomhus- och utomhusklättring, för alla åldrar. Klubben jobbar strategiskt med att utbilda tränare, instruktörer och föräldrar, de har fått igång flera ungdomsgrupper och har redan hunnit starta upp en ungdomstävling i cup-form. De har också byggt ut den ursprungliga klätterväggen för att ytterligare kunna utöka verksamheten. Klubben jobbar intensivt tillsammans med SISU idrottsutbildarna, Upplands Idrottsförbund och kommunen för att på ett effektivt sätt utveckla klubben ännu mer.
Årets arrangör – Sofie Serholt (Halmstad kk), Charlotte Hederén (Sickla kss), Rebecca Nilsson (Halmstad kk),
Svenska Klätterförbundets barn- och ungdomsledarutbildning har funnits i många år, men Charlotte, Rebecca och Sofie har genom sin positiva attityd och sitt stora engagemang lyft utbildningen till en högre nivå. Utbildningen är nu mycket efterfrågad och ledarna får enormt mycket beröm av kursdeltagarna.
Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp Medlemsrabatter Skadehjälpsnätverket