Ansvarsförklaringen

Ansvarsförklaringen – Klättrarens förhållningssätt till risk

Antagen 2015

Klättring, skidalpinism och bergsport är aktiviteter som medför risker. Misstag kan leda till döden för mig själv eller mina kamrater och därför är det viktigt att jag tar fullt ansvar för mina handlingar.

Det står mig fritt att välja mina egna utmaningar med avseende på svårigheter och utmaningens unika risker. Delas utmaningarna med kamrater kommunicerar vi mål och förväntningar med varandra.

Jag kan välja att lita på säkringar som andra har placerat istället för att placera mina egna säkringar, men inser att mitt val kan ge konsekvenser som jag inte kan skylla på någon annan.

Då en leds karaktär förändras, påverkar detta andras möjligheter att uppleva äventyret och därför ska sådana förändringar bara göras om de är brett förankrade i klättersamfundet.

Jag inser att oavsett min egen skicklighet kan ändå olyckan vara framme i naturen där grepp kan lossna, stenslag, ras och laviner inträffar, eller väderomslag sker snabbt.

Genom att ha adekvat utrustning och ha kunskapen att använda denna ser jag till att kunna njuta av bergsporter på ett ansvarsfullt sätt.

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp