Funktionell rörelseanalys

Funktionell rörelseanalys är ett sätt för att kartlägga svaga länkar hos idrottaren, öka kroppsmedvetenheten och skapa förutsättningar att kunna träna strategiskt och därmed öka prestationen – med mindre risk för uppkomst av skador.

Foto: Sascha Karilampi

Foto: Sascha Karilampi

Verktyget som används i funktionell rörelseanalys kallas 9+ screeningbatteri.

En strävan är att idrottaren, efter en rehabilitering, ska vara mer vältränad och välbalanserad än innan skadan uppstod. 9+ screeningbatteri kan då fungera som ett bra verktyg för att hitta svaga länkar som kan förbättras under rehabiliteringsperioden.

Vill du beställa en funktionell rörelseanalys?

Kompetens inom funktionell rörelseanalys finns inom klätterförbundet. Kontakta Medicinska kommitténs Anna Wänerhag, certifierad idrottssjukgymnast, CSPT, som genomgått utbildning i 9+ screening. Anna finns i Malmö, men kan tipsa dig om personer, som kan hjälpa dig i hela Sverige.

Klubbar och kommittéer som är intresserade av rörelseanalys av sina klättrare kan också kontakta Anna Wänerhag .
E-post: a.wanerhag@gmail.com eller telefon 070-590 89 83.

Funktionell rörelseanalys är utvecklat på Bosön

Riksidrottsförbundets Idrottsmedicinska klinik, Bosön, jobbar med att ge stöd till specialidrottsförbundens elitverksamhet både genom skadeförebyggande arbete och behandling när skada uppstår.  Bosöns 9+ screeningbatteri  har använts sedan 1998 och många idrottare har testas, även av elitklättrare.

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp