Lätta toppturer för alla

Foto: Johanna Löfvenius

Foto: Johanna Löfvenius

Det finns flera utmärkta topptursguider och det finns många olika skäl till varför man vill gå på topptur, t.ex. för att nå utförsåkning av toppklass, för att få avskildhet, för att slå rekord, för att träna eller för att göra nåt kul ihop med polarna. Tanken med den här sammanställningen är att det ska vara enkelt på alla sätt. Enkelt att hitta, enkelt att genomföra, enkelt att ta sig ner, enkelt att ta sig upp. Den här guiden är till för dig som som inte gått toppturer tidigare, inte vill hyra guide och inte har så mycket tid.

Säkerhet och utrustning

Att vistas i fjällterräng innebär alltid en viss fara, men med kunskap och rätt utrustning kan man minska riskerna. Kunskap kring laviner behöver även praktiseras, förbered dig gärna genom att gå en kurs! Här följer ett antal saker att tänka på:

  • Var försiktig med att åka över branta sluttningar, och undvik dem helt om lavinfaran är stor. Tänk på att även sluttningar ovanför där man åker kan utgöra en fara. Åk en och en över branta partier för att minska belastningen på snön, och hålla koll på varandra.
  • Lavinfaran ökar när det snöar kraftigt, blåser så att snön transporteras av vinden och när temperaturen skiftar.
  • Varje person i gruppen ska ha lavinsändare, sond och spade och ha tränat på att använda utrustningen.
  • Kolla väderprognosen innan ni ger er iväg. Ha alltid med karta och kompass, vädret i fjällen kan överraskande snabbt slå om från strålande sol till noll sikt.
  • Fråga gärna skidpatrullen om aktuella förhållanden, de hjälper gärna till med tips och råd.
  • Tveka inte att vända om något känns osäkert eller förhållandena dåliga!

Våra turer och hur du läser dem

Här hittar du turer som ska passa nybörjare som för första gången vill ge sig ut på egen hand i fjällen. Många av turerna ligger i anslutning till ett skidområde, och några av dem utnyttjar liftar. Tanken med detta är den som är på skidsemester enkelt ska kunna passa på att pröva att gå på topptur. Det går också ofta att hyra topptursutrustning i sportbutiker på skidorter.

Så här tolkar du informationen i turbeskrivningarna:

Fallhöjd: Fallhöjd är höjdskillnaden mellan turens startpunkt och toppen. Om turen utnyttjar liftar anges en fallhöjd för uppstigningen (från liftens topp) och en fallhöjd för själva skidåkningen ned.

Tid: Tiden anger ungefär hur lång tid det tar att gå upp och åka ned. Däremot ingår inte tid för pauser.   

Startpunkt och karta: I turbeskrivningarna står det var turen startar. Den är också inritad på en kartbild, där det röda strecket anger vägen upp och det gröna strecket anger vägen ned. Vid varje tur anges dessutom vilken fjällkarta som täcker området. Räkna inte med att det går att hitta karta på plats, utan köp den gärna innan.

Mer om toppturer

Det finns flera böcker för den som vill få mer tips på toppturer, t.ex:

  • Svenska toppturer – över 150 turer i de svenska fjällen. Fredrik Hjelmstedt, Jonas Sundvall.
  • Topptur: Narvik-Riksgränsen-Björkliden-Abisko. Mikael Af Ekenstam, Lars Thulin.
  • Topptur: Kebnekaise-Áhkká-Hemavan-Mo i Rana. Mikael Af Ekenstam, Lars Thulin.
Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp