Hemavan

hemavan

Tur 1: Jungfruvårtan 1247 m.ö.h. Tur 2: Lilla södra Sytertoppen 1603 m.ö.h.

Jungfruvårtan 1247 m.ö.h.

Fallhöjd: 150 m upp, 400 m ned
Tid: 1 timme
Startpunkt: Toppen av Kungsliften
Karta: Fjällkartan AC2

Jungfruvårtan, den lilla toppen med det speciella namnet, passar utmärkt för att prova på topptur för första gången. För den som saknar turutrustning är det fullt möjligt, men jobbigare, att slänga skidorna på axeln och gå i pjäxorna till toppen. Känslan att lämna pisterna bakom sig och få lägga första spåren i orörd snö är densamma!

Upp: Från toppen av Kungsliften glider man ned till platån på baksidan. Jungfruvårtan är den första lilla tydliga toppen som syns. Sikta strax vänster om toppen och stigningen är först flack, för att sedan bli något brantare sista biten.

Ned: Åk det flacka snöfältet i sydväst, i riktning mot där pisterna går ned. På slutet skråar man tillbaka till botten av Kungsliften.

Lilla södra Sytertoppen 1603 m.ö.h.

Fallhöjd: 500 m upp, 1100 m ned
Tid: 4-5 timmar
Startpunkt: Toppen av Kungsliften
Karta: Fjällkartan AC2

Lilla södra Sytertoppen ger ett riktigt fint åk ned till Västra Syterbäcken. Kungsleden går genom denna mäktiga dalgång och det är en riktig fjällupplevelse att vara omgiven av de branta fjällsidorna. Den som vill kan göra en avstickare till Viterskalsstugan som serverar våfflor under mars och april.

Upp: Från toppen av Kungsliften glid ned till platån på baksidan. Gå i riktning mot Jungfruvårtan, punkt 1247 på kartan. Följ sedan den flacka ryggen år nordöst och runda ett par mindre toppar innan ni är uppe på lilla södra Sytertoppen, punkt 1603 på kartan. På vägen upp ser man ravinen där åket går ned.

Ned: Från toppen åk västerut mot ravinen. Övre delen av åket är en stor öppen svacka, väl nere i ravinen blir det smalare. Själva åket är 650 fallhöjdsmeter och slutar nere vid Kungsleden. Den som är sugen på våfflor kan skråa ut åt höger till Viterskalsstugan, följ annars Kungsleden tillbaka till Hemavans skidsystem. På kartan ser denna sträcka platt ut, i verkligheten är terrängen böljande och det är relativt tidskrävande att ta sig tillbaka.

Tips på andra turer i området: Gemken 1330 m.ö.h.

Samarbetspartners
lkab framat
Annonser
Klättring i Kebnekaise Ski upp